Novosti › Vijesti i zbivanja

Pročelnik Odsjeka za kroatistiku prof. dr. sc. Davor Dukić podnio je 31. svibnja 2017. dvije predstavke, jednu ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavi Barišiću, a drugu predsjedniku Nacionalnog vijeća za znanost prof. dr. sc. Ivi Družiću.

U prilogu je odgovor iz Ministarstva na pročelnikovu predstavku o imenovanju novih članova Odbora za lektorate te dvije nove predstavke pročelnika Odsjeka za kroatistiku podnesene 10. srpnja ministrici znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženki Divjak.

Drugi međunarodni simpozij mladih anglista, kroatista i talijanista: Usudi se (p)reći (Split, 13-15. listopada 2017) - poziv na sudjelovanje (PDF).

Prof. dr. sc. Krešimir Nemec dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za književnost u 2016. za monografiju Gospodar priče - Poetika Ive Andrića.

Pročelnik Odsjeka za kroatistiku prof. dr. sc. Davor Dukić podnio je 31. svibnja dvije predstavke, jednu ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavi Barišiću, a drugu predsjedniku Nacionalnog vijeća za znanost prof. dr. sc. Ivi Družiću:

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Matice hrvatske Varaždin, Ogranak Matice hrvatske Varaždinske Toplice, Izdavačka kuća Tonimir iz Varaždinskih Toplica i Kajkavsko spravišče Zagreb

pozivaju vas na predstavljanje zbornika posvećenog 85. obljetnici rođenja dr. sc. Jože Skoka, sveuč. prof. (u. m.), književnog povjesničara i antologičara koje će se održati u srijedu 24. svibnja u 12 sati u dvorani Matice hrvatske, Matičina ul. 2.

Zbornik će predstaviti njegov priređivač mr. sc. Ernest Fišer, dr. sc. Cvjetko Milanja, dr. sc. Dragutin Rosandić i dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek.

Odabrane tekstove čitat će dramski umjetnik Dubravko Sidor, a voditeljica predstavljanja je književnica Lada Žigo Španić. Prigodno će se nazočnima obratiti u ime izdavača i urednik Stjepan Juranić.

S radošću očekujemo vaš dolazak!

Poštovane/i kolegice i kolege,

na Fakultetu će se od 26. do 28. svibnja 2017. godine, u organizaciji Katedre za teoriju književnosti, održati međunarodni znanstveni skup Topologies of Thinking: Contents, Positions, and Translations of Contemporary Theory.

Povod za organizaciju skupa su dvije važne obljetnice: 65. rođendan prof. dr. sc. Vladimira Bitija i 50 godina od osnutka Katedre.

Skup će se s jedne strane izravno dotaknuti bogatog znanstvenog opusa prof. Bitija, dok će se druge uhvatiti ukoštac s aktualnim pitanjima suvremene književne teorije i znanosti o književnosti poput odnosa književne teorije i književnosti, statusa i granica same discipline, politike književnosti, granica reprezentacije, ideje svjetske književnosti, politike i poetike pamćenja…

Za više informacija o skupu, programu, sudionicima i temama izlaganja posjetite: https://topologiesofthinking.wordpress.com/

Ovim putem vas pozivamo da svojim prisustvom uveličate našu proslavu i doprinesete kvaliteti i dinamici rasprava.

U ime Katedre za teoriju književnosti,
Zrinka Božić Blanuša

Studentski književni klub Aleph Filozofskog fakulteta u Osijeku poziva studente na sudjelovanje na simpoziju Fenomen obitelji u književnosti 20. stoljeća koji će se održati u Osijeku 1. i 2. lipnja.

Drugi poziv

Aleph na Facebooku

U tekućem semestru doc. dr. sc. Nataša Govedić s Akademije dramske umjetnosti održavat će kolegij Teorije proizvodnje: Shakespeareova dramaturgija, konstrukcija svjetova i topika. Budući da je hrvatska knjževnost duboko prožeta šekspirijanskim intertekstom, nositeljica kolegija pokušava u nastavu uključiti što raznovrsniju grupu pohađatelja. Kolegij će se održavati ponedjeljkom od 12:30 do 13:00 u Frankopanskoj 22 i u rad se mogu uključiti zainteresirani studenti kroatistike. U nastavku obavijesti slijede informacije prof. Govedić.

Dana 11. svibnja 2017. bit će organiziran 7. međunarodni simpozij mladih slavista na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Loránda Eötvösa u Budimpešti. Znanstvena konferencija predviđa sudjelovanje studenata.

Informacije

Prijavnica

Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odsjek za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pozivaju sve zainteresirane na studentski kroatistički skup »Tekstom (p)o svakodnevnici« koji će se održati u četvrtak, 19. siječnja 2017. od 11 h u Konferencijskoj dvorani Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Program