Novosti › Vijesti i zbivanja

U Dubrovniku će se od 19. do 30. kolovoza 2019. održati 48. seminar Zagrebačke slavističke škole.

Ovogodišnja će se jezikoslovna, književnoznanstvena i kulturološka predavanja koncentrirati oko teme »Emocije u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi«. Detaljan program Seminara nalazi se na poveznici http://hrvatskiplus.org/page.php?id=124&naslov=program-48-seminara

Prof. dr. Dragutin Rosandić, umirovljeni redoviti profesor Odsjeka za kroatistiku, preminuo je u nedjelju 5. svibnja u dobi od 88 godina. Osnivač je naše Katedre za metodiku hrvatskoga jezika, prve katedre za metodiku na Sveučilištu u Zagrebu, i njezin predstojnik do odlaska u mirovinu 2000. godine. 

Desetljećima je svojim znanstvenim, stručnim i praktičnim pristupom motivirao savjestan, svestran, angažiran i human pedagoški rad. Zagovarao je razvoj i osuvremenjivanje metodike, interdisciplinarnost i stručnost u pristupu nastavi i kurikularnoj reformi. U nastavku, za sjećanje i kao poticaj, donosimo profesorovu poslanicu.

UČITELJU STVARAOCU


Tebi koji svakoga dana za radnim stolom
stvaraš sutrašnji dan
u učionici i nestrpljivo ga očekuješ;
Tebi koji rasplamsavaš maštu, osjećaje i misli
svojih učenika;
Tebi koji odbacuješ klišeje, frazu, pozu i rutinu;
Tebi koji vjeruješ u neponovljivost i izvornost
dječjeg stvaralačkog iskaza;
Tebi koji zatreperiš u glasu kad učenike uvodiš
u nove svjetove;
Tebi koji nikada nisi gotov i nespokojan si
zbog nedovršena djela;
Tebi koji se stalno pitaš kako bi još moglo biti;
Tebi koji sumnjaš i neprestano tražiš;
Tebi koji tražiš i pronalaziš;
Tebi koji otkrivaš novo i bolje;
Tebi koji se raduješ novom i boljem;
Tebi koji se nadahnjuješ tuđim otkrićem i spoznajom;
Tebi koji ne posustaješ u smislenom traganju;
Tebi koji si osvjedočen da radiš najljudskiji posao;
Tebi koji u sebi nosiš stvaralački zanos i nemir.
Neka tvoje djelo bude uzor drugima i trajno vrelo nadahnuće.
Onima koji dolaze i koji će doći koračati stazama
kojima si i ti koračao.
Neka tvoje djelo bude iskra
iz koje će nastajati nova svjetlost.

Poštovani!

Klub studenata kroatistike SKUP sve vas srdačno poziva da svojim dolaskom uveličate prvu međunarodnu K(r)onferenciju! Program će se održati 3. i 4. svibnja 2019. u Dvorani I Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dođite i podržite našu prvu, ali raznoliku, pametnu i zanimljivu K(r)onferenciju.

Veselimo se vašem dolasku!
Klub studenata kroatistike SKUP

Program K(r)onferencije možete preuzeti ovdje

  1. Stipendije za postdoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra (5 ili 9 mjeseci)
  2. Stipendije za preddoktorska istraživanja u trajanju od dva semestra (9 mjeseci; uvjet: akademski naziv magistra znanosti ili upisan doktorski studij u Hrvatskoj).

Rok za prijavu: 10. svibnja 2019.

Više informacija

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za ak. god. 2018/19. Pravo natjecanja imaju svi studenti preddiplomskih, diplomskih te integriranih preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Professor emeritus Josip Silić, zaslužan član našega Odsjeka, preminuo je danas prijepodne u 86. godini života. Posljednji ispraćaj našega dragog profesora bit će na zagrebačkom Krematoriju u ponedjeljak 4. ožujka u 10:40.

Neka mu je vječna slava i hvala!

Dragi studenti,

obavještavamo vas da je objavljen Natječaj za sufinanciranje studentskih projekata za kalendarsku godinu 2019. Prijave na natječaj predaju se do zaključno 15. ožujka 2019. godine.

Profesor Marko Samardžija, zaslužan član našega Odsjeka, preminuo je danas prijepodne u 72. godini života. Posljednji ispraćaj našega profesora bit će na zagrebačkom Krematoriju u petak 22. veljače u 10 h.

Neka mu je vječna slava i hvala!

Nagradu Fakulteta "Franjo Marković" ove je godine dobila grupa studentica diplomskog studija kroatistike koju čine Ana Alviž, Marina Maretić, Martina Mišić, Ruža Radoš, Francesca Sammartino, Maja Vrkić i Nikolina Vrkić, i to za radionicu Intertekstualne veze: franjevačke kronike – Andrić – Mlakić koju su vrlo uspješno održale u Sarajevu 1. prosinca 2017. na međunarodnoj znanstvenoj manifestaciji Dani franjevačke kulturne baštine.

ranonovovjekovna m U organizaciji Odsjeka za kroatistiku, Odsjeka za klasičnu filologiju i projekta Tekstualne mreže ranonovovjekovne Hrvatske 18. listopada s početkom u 10 sati u održat će se znanstveni kolokvij Ranonovovjekovna rukopisna baština u Hrvatskoj: artefakt, tekst, kontekst. Svi su zainteresirani dobrodošli!

Kolokvij je zamišljen s namjerom da se izlaganjima propita širok raspon pitanja vezanih uz rukopise i rukopisnu kulturu hrvatskih krajeva u ranom novom vijeku. Filolozi i povjesničari koji su se bavili ranim novovjekovljem bili su, doduše, upućeni na proučavanje rukopisa, no taj se rad najčešće smatrao tek pripremnim poslom za daljnja istraživanja.