Novosti › Vijesti i zbivanja

Croaticum i Europski centar za moderne jezike pod pokroviteljstvom Vijeća Europe 7. i 8. srpnja 2022. održavaju radionicu Supporting Multilingual Classrooms. Na Radionici će sudjelovati nastavnici i lektori hrvatskoga kao inoga jezika koji rade u različitim dijelovima obrazovnoga sustava te djelatnici nevladinih organizacija. Tema je radionice poučavanje materinskoga jezika u višejezičnome okruženju.

U organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjela za metodiku nastave hrvatskoga jezika i književnosti Hrvatskoga filološkog društva na Filozofskom je fakultetu 1. i 2. srpnja 2022. održan znanstveni skup »Hrvatski jezik: povijest i uloge nastavnog predmeta«. Znanstvenici sa svih relevantnih ustanova izložili su četrdesetak referata.

Program skupa dostupan je ovdje.

Dana 21. svibnja 2022. studenti kroatistike uputili su se u sklopu kolegija na drugoj godini preddiplomskog studija (Hrvatska književnost  17. i 18. stoljeća i Mit, književnost i kulturno pamćenje)  na jednodnevnu terensku nastavu predjelima Međimurja i Podravine – u Štrigovu, Čakovec, Nedelišće, Kuršanec i Varaždin.

Studenti kroatistike s Odsjeka za slavensku filologiju Fakulteta za poljsku i klasičnu filologiju poznanjskog Sveučilišta Adam Mickiewicz zajedno sa svojim profesorima prof. UAM dr. hab. Krystynom Pieniążek-Marković i lektorom Ninoslavom Radakovićem (projekt "Uniwersytet Jutra") bili su gosti na Odsjeku za kroatistiku od 1. do 8. lipnja 20022.

U sklopu kolegija "Književnost u nastavi 2" prof. dr. sc. Deana Slavića skupina studenata kroatistike posjetila je 14. svibnja 2022. Sveti Rok.

Fotoalbum

U sklopu kolegija "Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije" održana su na Odsjeku za kroatistiku dva gostujuća predavanja.

Akademik Eduard Hercigonja, zaslužan član Odsjeka za kroatistiku, preminuo je 21. svibnja 2022. u 93. godini života. Dragog profesora sačuvat ćemo u trajnom sjećanju.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 19. svibnja 2022. izabrala je nove članove. Dvojica profesora Odsjeka za kroatistiku postala su redovitim članovima, odnosno akademicima:

  • Prof. dr. sc. Krešimir Bagić u Razredu za književnost
  • Prof. dr. sc. Mateo Žagar u Razredu za filološke znanosti

Dvoje profesora postalo je članovima suradnicima:

  • Izv. prof. dr. sc. Maša Kolanović u Razredu za književnost
  • Izv. prof. dr. sc. Ivan Marković u Razredu za filološke znanosti.

Priopćenje HAZU dostupno je ovdje.

Gostujuće predavanje prof. Tone Smoleja

Prof. dr. sc. Tone Smolej s Odsjeka za poredbenu književnost i književnu teoriju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Lubljani održao je 3. svibnja 2022. na Odsjeku za kroatistiku gostujuće predavanje "Frankopanov prevod Molièreovega Georgea Dandina. Hrvaške in slovenske interpretacije".

Pozivamo vas na predstavljanje časopisa »Luč« (9, 2021, glavna urednica prof. dr. sc. Bernardina Petrović) Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici koje će se održati u četvrtak 28. travnja 2022. s početkom u 19.00 u Područnoj knjižnici Galženica u Velikoj Gorici, Trg Stjepana Radića 5.