Novosti › Vijesti i zbivanja
U organizaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku, Katedre za hrvatsku usmenu književnost Odsjeka za kroatistiku, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Međunarodnoga društva za istraživanje priča od 5. do 8. rujna  2021. u virtualnom Zagrebu održat će se online kongres Encountering Emotions in Folk Narrative and Folk Life. 18th Congress of the International Society for Folk Narrative Research na kojem sudjeluju izlagači s pet kontinenata i iz tridesetak zemalja.  

International Society for Folk Narrative Research (ISFNR) krovno je svjetsko društvo eminentnih međunarodnih znanstvenika koji se teorijski, kulturnopovijesno, arhivski i terenski bave istraživanjem usmenih priča, verbalnog folklora, popularne i pučke književnosti i srodnih područja. Istraživački akcenti nisu okrenuti samo prošlosti već pokrivaju sve aspekte priča i pripovijedanja kao ključnih kategorija međuljudske komunikacije. ISFNR je kao organizirana profesionalna znanstvena udruga utemeljena na kongresu u Antwerpenu godine 1962. Kongresi društva nakon 1964. održavaju se svake četiri godine ili svakih pet godina – Budimpešta (1963), Atena (1964), Bukurešt (1969), Helsinki (1974), Edinburgh (1979), Bergen (1984), Budimpešta (1989), Innsbruck (1992), Mysore (1995), Göttingen (1998), Melbourne (2001), Tartu (2005), Atena (2009), Vilnius (2013), Miami (2016), a u taj se niz sada upisuje i Zagreb (2021). Neki su od tih kongresa bili ključni za teorijsko promišljanje ne samo istraživanja usmenih priča nego su rezultati tih istraživanja utjecali na cijeli niz disciplina i(li) područja istraživanja, a time jednim dijelom svakako bili uključeni u promjene znanstvenih paradigmi u znanosti o književnosti, folkloristici, kulturnoj antropologiji, etnologiji, sociolingvistici, semiotici itd. Stoga vjerujemo da će i naš zagrebački kongres, prepoznajući važnost afektivnog/emocionalnog obrata u suvremenim znanostima, imati odjeka u humanističkim i društvenim disciplinama. 

Program i knjižica sažetaka dostupni su na poveznicama: 

http://www.isfnr.org/isfnrcongress/programme/

http://www.isfnr.org/isfnrcongress/wp-content/uploads/2021/09/18th-ISFNR_programme_book-of-abstracts_0209.pdf
Istaknuti hrvatski jezikoslovac i profesor na Katedri za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku preminuo je 27. kolovoza 2021. u Zagrebu u 96. godini. Kratak životopis i izbor iz bibliografije akademika Stjepana Babića dostupni su ovdje.

U organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta i Matice hrvatske iz Dubrovnika u petak 23. listopada u konferencijskoj dvorani Knjižnice Fakulteta (II. kat) održat će se kolokvij "500 godina Libra" posvećen visokoj obljetnici znamenitoga dubrovačkoga/ćiriličkoga zbornika Libro od mnozijeh razloga (Dubrovnik, 1520).

Profesor Nyomárkay bio je čest gostujući profesor na zagrebačkoj hungarologiji, a šk. god. 1974/75. na našem je Fakultetu vodio lektorat mađarskog jezika.

Odsjek za kroatistiku i Odjel za metodiku nastave hrvatskog jezika i književnosti Hrvatskog filološkog društva pozivaju Vas na predavanje Suvremene spoznaje o učinkovitom prijenosu znanja prof. dr. sc. Gorana Šimića.

Predavanje će se održati u četvrtak, 19. ožujka, u 12:00 u Konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Poštovane kolege, s veseljem vas pozivamo da nam se u petak 13. 12. 2019. pridružite na znanstvenome skupu "Hrvatski jezik 1950-ih" povodom 70. obljetnice Katedre za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku.

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ pozivaju Vas na znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu Vladan Desnica i Zagreb, 1924. – 1930. i 1945. – 1967.

U spomen na nedavno preminuloga profesora Dragutina Rosandića Odsjek za kroatistiku održat će komemoraciju  u utorak 19. studenoga 2019. u 10 sati u Vijećnici Filozofskoga fakulteta.

Matica hrvatska poziva sve zainteresirane da se pridruže predavanju Književnost i glazba u vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda koje će se održati 11. studenog 2019. u 19 sati u Dvorani Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb.

Croaticum – Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva vas na večer druženja i razgovora s Danom Budisavljević, poznatom hrvatskom redateljicom nagrađivanih dokumentarnih filmova, čiji je igrano-dokumentarni prvijenac Dnevnik Diane Budisavljević (2019.) osvojio srca i žirija i publike na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli.