Novosti › Vijesti i zbivanja

U organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta i Matice hrvatske iz Dubrovnika u petak 23. listopada u konferencijskoj dvorani Knjižnice Fakulteta (II. kat) održat će se kolokvij "500 godina Libra" posvećen visokoj obljetnici znamenitoga dubrovačkoga/ćiriličkoga zbornika Libro od mnozijeh razloga (Dubrovnik, 1520).

Profesor Nyomárkay bio je čest gostujući profesor na zagrebačkoj hungarologiji, a šk. god. 1974/75. na našem je Fakultetu vodio lektorat mađarskog jezika.

Odsjek za kroatistiku i Odjel za metodiku nastave hrvatskog jezika i književnosti Hrvatskog filološkog društva pozivaju Vas na predavanje Suvremene spoznaje o učinkovitom prijenosu znanja prof. dr. sc. Gorana Šimića.

Predavanje će se održati u četvrtak, 19. ožujka, u 12:00 u Konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Poštovane kolege, s veseljem vas pozivamo da nam se u petak 13. 12. 2019. pridružite na znanstvenome skupu "Hrvatski jezik 1950-ih" povodom 70. obljetnice Katedre za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku.

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ pozivaju Vas na znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu Vladan Desnica i Zagreb, 1924. – 1930. i 1945. – 1967.

U spomen na nedavno preminuloga profesora Dragutina Rosandića Odsjek za kroatistiku održat će komemoraciju  u utorak 19. studenoga 2019. u 10 sati u Vijećnici Filozofskoga fakulteta.

Matica hrvatska poziva sve zainteresirane da se pridruže predavanju Književnost i glazba u vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda koje će se održati 11. studenog 2019. u 19 sati u Dvorani Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb.

Croaticum – Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva vas na večer druženja i razgovora s Danom Budisavljević, poznatom hrvatskom redateljicom nagrađivanih dokumentarnih filmova, čiji je igrano-dokumentarni prvijenac Dnevnik Diane Budisavljević (2019.) osvojio srca i žirija i publike na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli.

Katedra za dijalektologiju i povijest hrvatskoga jezika poziva vas na Svečani kolokvij u čast prof. dr. sc. Miri Menac-Mihalić koji će se održati 8. studenog 2019. godine u Vijećnici Filozofskoga fakulteta s početkom u 10 sati.

Program kolokvija možete pronaći ovdje.

Srdačno vas pozivamo na predstavljanje knjige 'Politike autorstva. Kanon, zajednica i pamćenje u novijoj hrvatskoj književnosti' dr. sc. Marine Protrka Štimec, izvanredne profesorice na Odsjeku za kroatistiku.