Novosti › Vijesti i zbivanja
19. 9. 2024.

Održan Osmi hrvatski slavistički kongres

Od 11. do 14. rujna 2024. u Slavonskom Brodu održan je Osmi hrvatski slavistički kongres, koji su organizirali Hrvatski slavistički odbor Hrvatskoga filološkog društva, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Slavonskom Brodu.

Riječ je o međunarodnome kongresu koji je prvi put održan u rujnu 1995. u Puli, a potom, u razmacima od tri do pet godina, u Osijeku, Zadru, Varaždinu i Čakovcu, Rijeci, Vukovaru i Vinkovcima te u Šibeniku. Svi su kongresi dosad imali izrazito dobar odjek u međunarodnoj slavističkoj zajednici te su njihovi učinci dalekosežni i u smislu znanstvenih doprinosa, i povezivanja domaćih i stranih kroatista i slavista, kao i promicanja hrvatskoga jezika, književnosti i kulture u državama iz kojih strani slavisti dolaze.

Na svečanome otvaranju sudionike su pozdravili predsjednik Hrvatskoga filološkog društva prof. dr. sc. Davor Dukić, prodekanica Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Vidović Bolt, zamjenica gradonačelnika Grada Slavonskog Broda gospođa Martina Martić Puača, župan Brodsko-posavske županije dr. sc. Danijel Marušić, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić te izaslanik ministra znanosti, obrazovanja i mladih Staša Skenžić, a na kraju se sudionicima obratila predsjednica Organizacijskoga odbora prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje. Prigodnu svečanost popratio je Komorni sastav Brodskoga harmonikaškog orkestra Bela plemeniti Panthy pod umjetničkim vodstvom i dirigentskom palicom prof. Sanje Nuhanović, izvevši himnu i dvije prigodne skladbe.

Na svečanome otvaranju Kongresa dodijeljene su i nagrade laureatima, istaknutim slavistima koje je na prijedlog niza hrvatskih znanstvenih institucija izabrao Organizacijski odbor kongresa. Povelja Antuna Barca (za područje znanosti o književnosti) dodijeljena je akademiku Milivoju Solaru na prijedlog Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Povelja Stjepana Ivšića (za područje jezikoslovlja) dodijeljena je akademiku Stjepanu Damjanoviću, kojega su predložili Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odsjek za kroatistiku Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Povelja Vatroslava Jagića (za stranoga slavista) dodijeljena je profesorici Renate Lachmann na prijedlog Katedre za hrvatsku usmenu književnost i Katedre za stariju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Među laureatima posebno ističemo dugogodišnjega nastavnika i profesora emeritusa na Odsjeku za kroatistiku Stjepana Damjanovića, predsjednika Organizacijskoga odbora Prvoga hrvatskoga slavističkog kongresa, kojemu čestitamo i ovim putem na dodijeljenoj nagradi! Upravo se profesor Damjanović uime laureata obratio nazočnima na otvaranju, podsjetivši u svojem kratkom govoru na velike zasluge Stjepana Ivšića u povijesti hrvatske filologije.

Domaćin je Kongresa bilo Sveučilište u Slavonskom Brodu. U njegovu radu sudjelovala su tri plenarna predavača i oko 130 izlagača iz 12 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Njemačka, Poljska, Slovenija, Ukrajina). U okviru Kongresa bili su organizirani turistički obilazak Slavonskog Broda s vodičem, posjet Muzeju bećarca u Pleternici i zajednička večera u Garčinu. Zahvaljujući ljubaznim domaćinima, kao i dobro pripremljenim i dobro raspoloženim sudionicima Kongres je protekao u iznimno ugodnoj atmosferi. Organizatori zahvaljuju svima koji su pripomogli da bude tako!

Održavanje Kongresa poduprli su Brodsko-posavska županija i Turistička zajednica Slavonskog Broda. Matica hrvatska donirala je knjige za sve sudionike. Kao i na prethodnim kongresima, i na ovome su volonterski pomagali naši studenti.

image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg image.jpeg