Novosti › Vijesti i zbivanja
30. 9. 2021.

Preminula profesorica Mira Muhoberac

Dugogodišnja suradnica Odsjeka za kroatistiku, kroatistica, komparatistica, teatrologinja, dramaturginja i publicistica Mira Muhoberac preminula je u Zagrebu 30. rujna 2021. u 63. godini.

Mira Muhoberac (Dubrovnik, 1959) bila je dugogodišnja vanjska suradnica Odsjeka za kroatistiku. Osim po njezinu umjetničkome, dramaturškome, publicističkome i kritičarskome radu, po kojima je bila poznata široj kulturnoj javnosti, Odsjek za kroatistiku sjećat će je se posebno po tome što je svojim brojnim kolegijima naraštajima i naraštajima studenata otvorila prostore scenske umjetnosti.

Svoju temeljitu i opsežnu kroatističku, komparatističku i teatrološku naobrazbu izvrsno je interdisciplinarno koristila u pedagoškom i kreativnom radu sa studentima. Sa studentima je postavila mnoge kazališne predstave. Posebno su ostale upamćene primjerice Gospoda Glembajevi, Čehov i Beckett: čekanje, Play Ionesco, Novela od Stanca, Šest lica traži autora, Lukrecija.

Golem trud uložen u nastavu i suradnju sa studentima očitovao se u mnogim rektorovim nagradama koje su studenti pod njezinim mentorstvom dobivali, a iskustva suradnje i stečenih znanja svaki je student ponio poslije u svoju radnu sredinu – u nastavu Hrvatskoga jezika u školi, u izvanškolske aktivnosti i radionice, u svoj stručni i znanstveni rad.

Mira Muhoberac znala je studentima i studenticama otvarati vidike i kreativne putove pokazujući im što je sve moguće stvoriti znanjem koje su stekli, povećavajući time ujedno vidljivost Odsjeka i njegovih studenata. U tome je bila prethodnica, činila je to mnogo prije no što se to na visokoškolskim ustanovama i filološkim smjerovima očekivalo.

Posljednji ispraćaj drage kolegice bit će na Mirogoju 5. listopada u 11:40.