Novosti › Vijesti i zbivanja
10. 10. 2019.

Predstavljanje knjige Davora Nikolića “Između zvuka i značenja”

Izdavačka kuća Disput nedavno je objavila knjigu Davora Nikolića "Između zvuka i značenja", koja će biti predstavljena u Knjižnici “Bogdan Ogrizović” (Zagreb, Preradovićeva 5) u petak 11. listopada 2019. u 18 sati.

Uz autora Davora Nikolića knjigu će predstaviti urednik Krešimir Bagić, recenzenti Stipe Botica i Marko Liker te izdavač Josip Pandurić.

Pozivnicu na predstavljanje možete pogledati ovdje.

Knjiga Između zvuka i značenja: fonostilistički pristup hrvatskim usmenoretoričkim žanrovima Davora Nikolića prva je hrvatska monografija u potpunosti posvećena usmenoretoričkim žanrovima (basme, zdravice, brojalice, brzalice, blagoslovi, kletve, hvale, rugalice). Obrađene teme (usmenoknjiževni žanrovi, fonostilistika, fonetski simbolizam) autor smješta na sjecište nekoliko iznimno aktivnih disciplina (stilistike, fonologije, fonetike, znanosti o književnosti), a pristupa im imajući na umu potrebe i zahtjeve digitalne humanistike. Takvim istraživačkim okvirom omogućen je izrazito suvremen i inovativan pristup temi hrvatske usmenoknjiževne retorike, o kakvom do sada nismo imali prilike čitati na hrvatskom jeziku. Raznolikost pristupa, iscrpan pregled problematike, širina teorijskih uvida i izvornost predloženoga teorijsko-klasifikacijskoga modela najveće su kvalitete ove knjige. Njima treba pridodati i metodološku dosljednost, visoku razinu akademskoga pisma, ali i oštroumnost zapažanja te lucidnost u rješavanju teorijskih problema.

Između zvuka i značenja izvoran je i vrijedan doprinos hrvatskoj folkloristici i znanosti o književnosti te buduća referentna točka za proučavanje usmenoknjiževne retorike i srodnih fenomena. Monografija je nesumnjivo od iznimne znanstvene i stručne važnosti za hrvatsko jezikoslovlje, književnost i kulturu, a tema je smještena ne samo u relevantan hrvatski kontekst nego je potpuno uronjena u međunarodna nastojanja u ovome području.