Novosti › Vijesti i zbivanja
9. 11. 2017.

Znanstveni skup »Ja kao svoja slika«. Diskurzivnost i koncepti autorstva Tina Ujevića

Srdačno Vas pozivamo na znanstveni skup „Ja kao svoja slika“. Diskurzivnost i koncepti autorstva Tina Ujevića koji će se održati 16. i 17. studenog 2017. u Vijećnici  Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Organizator skupa je Odsjek za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta u suradnji s Institutom za književnost i umetnost iz Beograda. Skup je posvećen književnome djelu Augustina Tina Ujevića, autora koji je prije nešto više od stoljeća počeo objavljivati prve tekstove i koji je svojim djelovanjem zadužio, između ostalog, i hrvatsku i srpsku kulturu.

Ove se godine navršava i stotinu godina otkad je objavljena Svakidašnja jadikovka (1917) odnosno otkad su se pojavili prvi važniji Ujevićevi tekstovi. Potaknuti idejom da nam obljetnice pomažu da, vraćajući se nezavršenim pletivima prošlosti, razumijemo i iskažemo vlastiti prostor i vrijeme – pozivamo vas na skup posvećen stvaralaštvu ovoga autora.

Cilj skupa jest motivirati kritički diskurs o Ujevićevu djelu i nasljeđu, revidirati dosadašnje stavove o piščevoj pjesničkoj poetici, interpretirati književnopovijesne procese koji su kreirali ikonu pisca-boema, „egoističnog pjesnika“, izgnanika, „donkihota naše kulture“ te razumjeti iz kojih je društvenih, kulturnih i književnih potreba taj postupak „proizvodnje autorstva“ potekao, koje je konvencije i procese podupirao i kakvu mu alternativu iz današnjeg vremena možemo ponuditi.

Budući da su Zagreb, Beograd i Sarajevo bile važne koordinate Ujevićeva literarnog, intelektualnog i političkog života, međudržavnom suradnjom dviju institucija u organizaciji ovoga skupa nastojalo se književno djelo Tina Ujevića interpretirati iz perspektive bliskih, ali opet različitih filoloških tradicija te ga kulturno i društveno-historijski kontekstualizirati na prostoru na kojem je nastalo i na kojem traje.

Na skupu će sudjelovati 27 znanstvenika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Poljske, a izlaganja su raspoređena u pet tematskih blokova: Izvedbe autorstva; Interpretacije Kolajne; Ujević: tradicija i invencija; Ujevićeva (auto)biografija i (auto)poetika; Žanr, poetika, tekst.

S posebnim zadovoljstvom najavljujemo glazbeno-scenski recital na temelju eseja Tina Ujevića Štednja očiju i moje naočari koji će izvesti studenti kroatistike 16. studenog u 18.00 sati u predvorju Knjižnice.