Novosti › Vijesti i zbivanja
22. 3. 2016.

Mateja Jurčević – dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike

jurcevicProsudbena komisija u sastavu Kemal Mujičić Artnam, Olja Savičević Ivančević i Ivica Prtenjača jednoglasno je odlučila da između trideset i sedam ovogodišnjih pristiglih radova nagradu Goran za mlade pjesnike dobije Mateja Jurčević za pjesnički rukopis Paranoja.

Premda tek na pragu dvadeset i prve godine, mlada vinkovačka pjesnikinja, studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Mateja Jurčević svojim se pjesničkim rukopisom izdvojila od ostalih ovogodišnjih konkurenata za nagradu Goran svojim pomno konceptualiziranim, gustim jezičnim tkanjem - zbirkom pjesama radnoga naslova "Paranoja". Pjesničko iskustvo koje ova mlada autorica posreduje u vidljivom je nesrazmjeru s njezinom životnom dobi. Tako je poezija Mateje Jurčević bogata nasljeđem, iskustvom vrlo šarolike pjesničke lektire, kombinacija je to strasnog interesa za pjesničko stvaranje i vrlo pristojnog osjećanja vlastitog mjesta u svemu tome. Iako tek na pragu gotovo punoljetnosti, Jurčević u svojoj poeziji demonstrira umijeće redukcije, ali i sposobnost pronalaska drugog očišta, spola ili glasa. U vrlo decentnim, dubinskim pomacima ona svjedoči prva iskustva svega što je okružuje i ispunjava. U tom je smislu njezina poezija glavni filtar, ali sad već i spremište za neki novi, još intenzivniji početak.

Rukopis Mateje Jurčević radnoga naslova „Paranoja“ odlikuje neobična konceptualna uređenost te snažna načitanost uz tako dobrodošlu, a mladim pjesnicima ne suviše pripadajuću, jezičnu eleganciju. Komprimirana misao, malih, ali snažnih pomaka, u čvrsto organiziranom tijelu pjesme, svjedoči o talentu opremljenom dobrim uzorima, načitanoj mladoj pjesničkoj osobnosti koja na pragu tek dvadeset i prve godine života manifestira suverenost vlastitog pjesničkog koncepta i hrabrost koja odlikuje mnogo zrelije pjesničke glasove.

Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Prva četiri razreda osnovne škole završila je u Novim Mikanovcima, a više razrede u Vođincima. Pohađala je Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Trenutno studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.