Kroatistika › Znanstveni projekti
28. 2. 2023.

The Cartography of the Political Novel in Europe (CAPONEU)

Projekt The Cartography of the Political Novel in Europe (CAPONEU) financiran je u sklopu programa Europske komisije HORIZON EUROPE. Koordinator je projekta istraživački tim s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a ukupni je budžet projekta 3 milijuna eura, što je najveći iznos ikad dodijeljen projektu u hrvatskoj humanistici i prvi takav projekt u hrvatskoj znanosti o književnosti. Riječ je ujedno i o prvoj hrvatskoj koordinaciji HORIZON projekta u društvenim i humanističkim znanostima (i trećoj od početka sudjelovanja domaćih institucija u HORIZON programu).

Članovi istraživačkog tima Filozofskog fakulteta su: voditeljica projekta doc. dr. sc. Zrinka Božić, izv. prof. dr. sc. Marina Protrka Štimec, doc. dr. sc. Andrea Milanko i dr. sc. Zvonimir Glavaš s Odsjeka za kroatistiku, doc. dr. sc. Branimir Janković s Odsjeka za povijest, prof. dr. sc. Dean Duda i doc. dr. sc. Ana Tomljenović s Odsjeka za komparativnu književnost, prof. dr. sc.  Nenad Ivić s Odsjeka za romanistiku te administratorica Tatjana Tihomirović.

Uz zagrebačkog koordinatora u projektu sudjeluju istraživači sa sveučilišta u Cambridgeu, Brightonu, Poznanju, Nikoziji i Zadru, kolege iz istraživačkog centra Geisteswissenschafliche Zentren u Berlinu, think tanka Autonomy iz Londona, Instituta za političku ekologiju u Zagrebu i zadruge za digitalni kod i dizajn Slobodna domena Zagreb te Savjetodavni odbor sastavljen od kolega iz Južnoafričke Republike, Kenije, Kine, Indije, SAD-a, Brazila i Argentine. Na pojedinim aktivnostima projektu će se pridružiti i brojni dionici iz kulture, obrazovanja, politike i civilnog društva.

Cilj je projekta istražiti kako se politički roman, kao specifičan književni žanr, u različitim nacionalnim i kulturnim kontekstima nosi s političkim pitanjima te tako oblikuje percepciju lokalne i globalne politike. Na tragu povećanog interesa humanističke struke za političke učinke književnosti, politički će se roman motriti kao važan dio europskog kulturnog naslijeđa, ali i kao moćan alat za građanski odgoj i obrazovanje mladih, rad u lokalnoj zajednici te zagovaranje europskih vrijednosti.

Projekt je javno predstavljen 17. veljače 2023. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i online, a buduće aktivnosti i izvore možete pratiti na Facebook stranici projekta.