Novosti › Vijesti i zbivanja
8. 3. 2023.

PozdraviMe – Pozdravni obrasci u hrvatskome jeziku

Projekt PozdraviMe pod voditeljstvom prof. dr. sc. Bernardine Petrović prikuplja, obrađuje i objavljuje pozdravne obrasce u hrvatskome jeziku. Korpus s oko 1500 pozdravnih jedinica prikupili su i prema zadanim parametrima u otvorenome i besplatnome alatu Lexonomy obradili polaznici kolegija Hrvatski jezik u digitalnome dobu (Glorija Bender, Antonio Borevković, Ana Botković, Rafaela Galinić, Tina Gmajnić, Hana Grba, Darija Haramina, Josip Ištuk, Iva Jambrešić, Lea Jelenčić, Nikol Jerković, Vlatka Klarić, Iva Knežević, Ines Legin,  Martina Mihaljević, Hrvoje Novak, Dejana Pacina, Antonija Pepić, Jelena Perković, Nikolina Peškura, Petra Radman, Jasmina Ranogajec,  Luka Rovčanić, Marina Sardelić, Anja Sokol, Ivana Stjepanović,  Klementina Svetec, Robert Sviben, Franka Šimović, Iva Škarica,  Vlatka Topić, Ena Uremović, Lucija Vidaković) na diplomskome studiju jednopredmetne i dvopredmetne kroatistike u ak. god. 2021./2022. nositeljice i izvoditeljice prof. dr. sc. Bernardine Petrović.

U izvedbi su sudjelovali i studenti doktorskoga studija Filozofskoga fakulteta Hrvatska filologija u interkulturnom kontekstu Maja Matijević, mag. i Lobel Filipić, mag. uspješno prenijevši nositeljičine zamisli u alat Lexonomy. Kako Lexonomy nema korisničku izlaznost, prva se etapa prikazivanja rezultata domislila u suradnji sa Zavodom za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, odnosno s diplomandom Tomislavom Vidovićem i njegovom mentoricom u izradbi diplomskoga rada prof. dr. sc. Željkom Car. Kolega Vidović osmislio je aplikaciju za prikaz rezultata i to je tek početak ostvaraja funkcionalnoga prikaza rezultata u sustavu Lexonomy, što znači da će se suradnja Odsjeka za kroatistiku FFZG-a i Zavoda za telekomunikacije FER-a nastaviti proširivanjem korpusa i usavršavanjem aplikacije za javnu prezentaciju prikupljenoga korpusa.

Projektom PozdraviMe povezala se diplomska i doktorska razina studija kroatistike te uspostavila suradnja dviju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu – Filozofskoga fakulteta (Odsjek za kroatistiku) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Zavod za telekomunikacije).

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je naš zahtjev da se korpus postavi na fakultetski poslužitelj pa se rezultati te suradnje (KROFER) mogu pogledati na mrežnoj stranici na kojoj se nalazi korpus jednostavno i složeno pretraživ.

Pod Više o radu dostupne su obavijesti o projektu i svima koji su na njemu sudjelovali. Pod Pretraži korpus u polje Tekst za pretraživanje treba upisati ključnu riječ, npr. "bok", "baba", "ej", "ćao", "di", "hvala" "mama", "majko", "tata", "dan", "dobar", "noć", "kralj", "profesor", "pozdrav", "susjed" pa kad se pokažu rezultati, treba kliknuti na željenu "kućicu". Željena se tražena riječ upisuje bez navodnika. Svi zainteresirani neka prate upute o jednostavnom i složenom pretraživanju korpusa. Za sva pitanja, komentare, zapažanja i prijedloge molimo da se obratite na e-adresu .