Dragi studenti!

Kolegij Hrvatski kao ini jezik i društveno korisno učenje (nositeljica prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, izvoditeljice profesorice Ranka Đurđević i Jelena Cvitanušić), zbog epidemoloških se mjera ovoga semestra ne će moći održati. Potanko ćemo objasniti koliko je taj kolegij zahtjevan i koje su poteškoće oko samoga mogućega održavanja nastave.

Kolegij nosi 6 ECTS-a jer doista zahtijeva 180 sati rada tijekom semestra.

Na početku se održava klasično predavanja i seminara, na kraju semestra seminar te završno predstavljanja dosadašnjega rada i ispita, koji se održavaju u prostorijama na Filozofskomu fakultetu koje su navedene u rasporedu.

Osim toga svaki student SVAKOGA TJEDNA ima sljedeća zaduženja:

1. priprema nastave, tj. materijala i metoda te slanje profesoricama Đurđević i Cvitanušić na uvid;

2. po potrebi prilagođavanje, tj. mijenjanje i dopunjavanje materijala;

3. odlazak u prihvatilište centar, koji je izvan Zagreba bez osiguranoga prijevoza i održavanje nastave s vrlo raznorodnim polaznicima (tražiteljima azila i izbjeglicama) različitoga hrvatskomu nesrodnoga materinskoga jezika, većinom različitoga pisma i obrazovanja, od kojih svi i nisu pismeni, niti znaju bilo koji jezik osim svojega, te različite dobi (prošle je godine najmlađi polaznik imao oko 17 godina, a najstarija polaznica blizu 60), k tomu ne dolaze svi redovito na nastavu;

4. pisanje dnevnika, tj. izvještaja o pripremama i provođenju nastave te njegovo slanje profesoricama- konzultacije s profesoricama;

5. raspravljanje i dogovaranje s ostalim studentima na kolegiju o nastavi.

Prošlih je godina velik broj na početku zainteresiranih studenata odustao kada je čuo koliko je kolegij zahtjevan pa ih je prošle godine bilo samo troje (njima je bilo sjajno jer su se dobro povezali i puno naučili, ali su se i namučili, smatraju da su radili više od 10 sati tjedno za taj kolegij). Od ove se godine ne održavaju kolegiji s manje od 10 polaznika.

Naš partner koji organizira društveno korisno učenje zbog potresa trenutno nema na raspolaganju prostorije u kojima bi se mogla održavati nastava, a polaznici (tražitelji azila i izbjeglice) nemaju prijevozno sredstvo za dolazak na fakultet. K tomu nema nikakve mogućnosti da bi se s polazicima održavala online nastava jer ne posjeduju opremu za to. Kada bi se i išlo u prihvatilište, tamo se ne bi mogle osigurati nužne epidemijske mjere.

A kada bi netko od studenata morao u samoizolaciju (ako i ne bi bio bolestan), ne bi mogao nadoknaditi gradivo. Stoga dok traje epidemija covida-19 ne možemo osigurati uvjete za održavanje ovoga kolegija. Stoga u ISVU ovaj kolegij i nije bio ponuđen.

Žao nam je ako su studenti koji su se raspitivali o kolegiju i željeli ga pohađati razočarani, no ima dovoljno izbornih kolegija pa se nadamo da će biti zadovoljni.

Srdačan pozdrav!