Novosti › Vijesti i zbivanja
13. 9. 2019.

Jezik hrvatskih protestantskih izdanja u kontekstu hrvatskih i europskih književnojezičnih koncepcija XVI. stoljeća

Jezik pozivnica

U organizaciji Katedre za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mariboru 20. rujna 2019. s početkom u 9 sati održat će se međunarodni znanstveni skup Jezik hrvatskih protestantskih izdanja u kontekstu hrvatskih i europskih književnojezičnih koncepcija XVI. stoljeća.

Skup se organizira u okviru završne godine rada na znanstvenome projektu Jezik izdanja hrvatske protestantske tiskare u kontekstu književnojezičnih smjernica XVI. stoljeća (Hrvatska zaklada za znanost, IP-2014-09-6415).

Skup je zamišljen s namjerom da se izlaganjima pruži suvremeni pogled na položaj hrvatskih protestantskih izdanja u hrvatskoj i europskoj filologiji, njihovo mjesto u povijesti hrvatskoga književnog jezika i utjecaj njihove književnojezične koncepcije na hrvatsku protureformaciju, ali i sustavnije rasvijetli jezik tih izdanja na svim jezičnim razinama, kao i njegov odnos prema crkvenoslavenskoj tradiciji, hrvatskim organskim govorima i inojezičnim predlošcima.

Ovdje možete pronaći program skupa.

Svi su zainteresirani dobrodošli!